HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 18 MAYIS 2024, CUMARTESİ


Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi

15.04.2024 14:44
Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi
Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi
Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi, 1916 yılında Turan Numune Mektebi olarak yapılan yapıda faaliyet göstermektedir. Birinci Ulusal Mimarlık dönemi eserlerinden olan yapı, uzun yıllar çeşitli kamu kurumlarına ev sahipliği yapmıştır. Bir dönem atıl kalan yapı, 1989 yılında Anadolu Üniversitesi'ne devredilmiştir. Anadolu Üniversitesi tarafından yaptırılan restorasyon ve tanzim çalışmalarının ardından 23 Nisan 1994 tarihinde Cumhuriyet Tarihi Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Yaklaşık yirmi yıllık faaliyetinin ardından müze, 2013'de yeniden yapılandırılmak amacıyla ziyarete kapatılmıştır. Altı yıl kapalı kaldıktan sonra Cumhuriyet Tarihi Müzesi'nin açılmasına yönelik çalışmalar hızlandırılmıştır. Üniversitemizin imkanları ile Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi 21 Mart 2019 tarihinde yeniden ziyaret açılmıştır.

Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi iki kattan oluşmaktadır. Zemin kat sağ kanatta Türk tarihi bölümü yer almaktadır. Şanlı tarihimize ait bilgilerin yer aldığı panolar döneme ilişkin görseller ve çizimlerle zenginleştirilmiştir. Sağ kanatta yer alan vitrinlerde döneme ilişkin objeler sergilenmektedir. Sağ kanattan sol kanada giden koridorda Osmanlı Devlet Arması ve Mustafa Kemal Atatürk'ün 15 Ocak 1923 tarihinde Eskişehirlilere yapmış olduğu konuşma metni yer almaktadır. Ayrıca koridorda Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Dönemlerinde yararlılık gösteren Nusrat Mayın Gemisi, Bandırma ve Savarona gibi gemilerin maketleri yer almaktadır. Giriş kat sol kanatta, I. Dünya Savaşı'nın önemli cephelerinden biri olan Çanakkale Cephesi ile Mondros Ateşkes Antlaşması sonrası başlayan işgaller ve Kurtuluş Savaşı'na ilişkin bilgi ve görseller yer almaktadır. Çanakkale Cephesinde ve Kurtuluş Savaşı'nda yaşanan mücadeleye ilişkin çarpıcı fotoğraflar ve anekdotlar panolarda yer almaktadır. Ayrıca Kurtuluş Savaşı sırasında Eskişehir tarihine ilişkin bilgi ve görseller de panolarda bulunmaktadır.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)muzehaber.com
Tüm hakları Müze Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr